800 g fläskfärs
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 äggulor
1 msk kina soja
1 tsk japansk soja
1 tsk ljus sirap
1 msk pressad citronsaft (flaska)
0.5 dl chilisås
3/4 dl ströbröd
1/4 pkt fryst persilja
1 tsk salt
1 tsk salladskrydda
2 tsk paprikapulver
2 tsk mexikansk krydda
1 tsk grovmald svartpeppar
2 krm vitpeppar
2 krm Persillade
2 krm vitlökspulver
flytande margarin
Ugn: 225 grader
Rör samman gulor, salt, kryddor, persilja, sirap, soja, citronsaft, chilisås, ströbröd, gul lök, vitlök och färs. Låt den stå 15-20 minuter i kylskåp (går bra att ex göra den på morgonen om man skall till jobbet och sedan använda den på kvällen).
Smörj en avlång liten långpanna och ringla i margarin. Lägg i färsen och tryck ut den till en jämntjock platta/kaka i hela formen. Ringla över flytande margarin. Strö på lite salladskrydda, vitlökspulver och paprikapulver. Stek den mitt i ugnen ca 20
minuter. Häll av och spara skyn.
Låt den sedan steka ca 10-15 minuter till, så den är genomstekt och har fått yta, den skall vara lite torr. Skär den sedan i bitar vid servering.


Klyftpotatis
ca 1 kg potatisar, går bra att ha dem med skalet på
pommes krydda
salt
havssalt
svartpeppar
olja
Ugn: 225 grader
Dela och klyfta potatisarna. Häll på rikligt med olja i en långpanna. Lägg i potatisarna. Krydda med kryddorna och saltet. Blanda om den så de blandas med oljan.
Stek dem gyllene och krispiga ca 30-40 minuter. Det går bra att ha dem inne samtidigt som köttfärskakan om man byter plats på dem lite då och då så de får yta.

Rödvinssås
skyn som blir från köttet, sila ner den i en gryta
0.5 dl rött vin
2 msk kinasoja
1 msk japansk soja
1 tsk ljus sirap
2 x 2.5 dl Milda grädde 20 %
Coloritsoja
timjan
örtagårdskrydda
salt
grillkrydda
nypa dragon
vatten+mjöl till redning
Koka upp sky, soja, rödvin, sirap och låt det småputtra ihop ca 5 minuter. Häll på grädden, Coloritsoja och salta och krydda. Smula gärna timjanen och dragonen i handen innan ni har i dem. Låt såsen koka upp, rör samman en klumpfri ganska tjock redning
och vispa ner den. Rör ihop väl och låten småputtra ca 5-10 minuter. Smaka av.
Jag kryddar oftast utan att mäta, men 1 nypa dragon, den har väldigt distinkt smak, 1 tsk smulad timjan ca, grillkrydda och ca 1 tsk örtagårdskrydda, ni får smaka er fram.
Låt gärna såsen koka en stund så både vinsmaken sätter sig och inte blir så skarp och så redningssmaken försvinner.


Servera det gärna med det som vi hade, tzatziki och en god sallad!

0