Ost och skinkpaj 8-10 prt

250 g mjukt smör
3 msk vatten
7 dl rågsikt 
Fyllning:
1 ask creme bonjour kantarellost
4 dl grovriven ost
400 g rökt skinka
1 stor gul lök
15 cm av det gröna på purjolök
1 tsk pressad citron (på flaska)
1 tsk ljus sirap
Äggstanning:
4 ägg
2.5 dl creme fraiche (ej lätt)
2 krm salt
1 krm grovmald svartpeppar
1 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
1 krm vitlökspulver
1 krm salladskrydda
1 krm Persillade
2 msk fryst gräslök 
Topping:
1.5 dl grovriven ost

Ugn: 225 grader

Smula ner smöret i rågsikten. Tillsätt vattnet och knåda ihop degen. Stjälp upp på bänkskivan och knåda den smidig.
Smörj en långpanna väl och kavla/tryck ut degen upp på kanterna och till en jämntjock botten. Nagga väl.
Finhacka lök och purjolök. Fräs det i smör på hög värme tills det mjuknar. Häll i citron och sirap. Rör om och sänk värmen och rör i lite salt.
Tärna skinkan och lägg i en skål. Rör i lök och purjolök. Rör om.
Grädda pajbotten mitt i ugn i 10 minuter. Tag ut den och bred genast på kantarellosten så den smälter. Bred ut den jämnt över hela pajbotten. Strö i riven ost och bred ut så den täcker hela bottnen. Häll i skinka/lökblandningen och fördela den över hela pajbotten. 
Vispa samman ägg, creme fraiche, salt och kryddor och sist den frysta gräslöken. Fördela det över pajen. Strö på ost.
Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter tills äggstanningen är fast och pajen är gyllene.

Servera med en god sallad!

Hållbarhet 2-3 dagar i kylskåp. Går bra att frysa!
(null)

(null)

Då någon, helt oväntat, tagit slut på vetemjölet här hemma och inte skrivit upp det på inköpslistan..Så fick pajdegen göras enbart på rågsikt. Enligt recept ska det vara 6 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl!

Kommentera här: