
Strö över ost och gratinera mitt i ugn ca 30-40 minuter.

Servera med en god sallad!
1 kg skalade, kokta potatis
800 g fläskfärs
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 tsk kinasoja
0.5 msk pressad citronsaft (på flaska)
0.5 dl chilisås
0.5 dl ketchup
2 köttbuljongtärningar
400 g krossade tomater
2 tsk salt
knappt 2 tsk grovmald svartpeppar
0.5 tsk vitpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk Persillade
1 tsk vitlökspulver
2 tsk timjan
1 tsk franska örter
2 tsk oregano
2 tsk mexikansk krydda (Kockens)
1 tsk salladskrydda
Ostsås:
1 ask Creme bonjour oliv och örter ost
3 dl grädde
25 g margarin
2 msk vetemjöl
2 dl riven ost
1 krm salt
2 krm grovmaldsvartpeppar
2 krm salladskrydda
2 krm paprikapulver
1 msk fryst hackad persilja
Topping:
1-2 dl grovriven ost
Ugn: 225 grader
Börja med att finhacka lök och vitlök. Fräs det i margarin. Häll i smulade buljongtärningar, salt och kryddor. Rör om. Rör i kinasojan. Låt det fräsa en liten stund. Rör i färsen i omgångar och bryn den väl tillsammans med lök, vitlök och kryddorna. Häll
i citronsaften, chilisås och ketchup. Låt det fräsa ca 5 minuter under omrörning. Rör sedan i de krossade tomaterna och sänk värmen. Låt det puttra under lock ca 15 minuter, smaka av.
Smält under tiden margarinet i en tjockbottnad gryta. Rör i mjölet. Blanda om väl. Rör i Creme bonjour osten och rör så den smälter. Slå på grädden. Låt det koka upp under omrörning. Strö i ost, kryddor och salt. Låt det småputtra tills osten smält och
det tjocknar. Rör i persiljan och smaka av.
Dela de kokta potatisarna i skivor, ej för tjocka.
Smörj en ugnsform och täck botten med ett tunt lager köttfärssås och ringla i lite ostsås. Blanda om. Täck med ett lager med potatisskivor. Häll på ett lager med färs och ringla över ostsåsen, rör om lite så den blandas med köttfärssåsen. Täck med ett
lager skivade potatisar. Täck med resterande köttfärsås och ringla i ostsåsen. Strö på den rivna osten.
Gratinera mitt i ugn i ca 30-40 minuter så det bubblar i den och den har fått en fin yta.
Servera med en god sallad, lite bröd eller ät den som den är.
Hållbarhet 2 dagar i kylskåp. Eftersom den är gjord med potatis så blir den inte jätte god att frysa och sedan värma igen.
För er som inte äter griskött så går det bra att byta ut färsen mot oxfärs, lammfärs, kycklingfärs och använda er av oxbuljong alternativt kycklingbuljong. Ni får eventuellt ändra lite i kryddningen. För vegetarisk variant så byt ut köttfärsen mot vegetarisk
färs, använd grönsaksbuljong och om ni ej använder mejeriprodukter så ersätt dem med veganska produkter.
0