Kotletter med ugnsrostad potatis och flamberad cognacssås 6 prt

6 fläskkotletter 
3 ägg+lite vatten
ströbröd 
vetemjöl
salt
grovmald svartpeppar 
mald vitpeppar 
mald ingefära
salt
Aromat
grillkrydda

Sås:
stekskyn
2 köttbuljongtärningar
1 klick svartvinbärsgele 
0.5 dl cognac
7 dl vispgrädde 
1 skvätt citron
1 tsk ljus sirap
Coloritsoja 
1 knapp msk kinasoja
timjan
dragon
rosmarin
redning

Ugnsrostade potatisar:
10-12 stora skalade potatisar
1 stor gul lök
1 stor tomat
salt
mald vitpeppar 
grovmald svartpeppar 
Aromat

Ugn: 225*

Häll margarin i en långpanna. Skiva potatis, lök och tomat tunt. Varva potatis, tomat, lök, salt, kryddor och lite margarin i långpannan. Stek gyllene och knapriga ca 35-40 minuter i ugnen.
Vispa upp ägg med lite vatten i en djup tallrik. Häll lite mjöl, ganska mycket ströbröd, salt och kryddor på en tallrik. Blanda om.
Doppa kotletterna i äggvispet och sedan i paneringen runt om. Stek dem gyllene och frasiga i margarin. Lägg dem sedan en stund i ugnen.
Vispa ur stekjärnet med lite vatten. Häll i cognac, ta genast av från spisen och från köksfläkten och sätt fyr på skyn så alkoholen börjar brinna och brinner bort.
Vispa om och sila ner i en gryta. Smula i buljongen. Häll i Coloritsoja, kinasoja, vinbärsgelé, citronsaft, sirap och grädden. Vispa om och låt koka upp. Smula i ca 0.5 tsk av timjan, dragon och rosmarin. Red av och smaka av!

Servera kotletterna med potatisen, såsen, kokta grönsaker, äppelmos och gelé!!

Något min pappa alltid gjorde när jag bodde hemma var att flambera i cognac och världens godaste såser! Jag stod som liten på en stol bredvid och vispade och smakade och insöp alla recept, trix och kockfärdigheter! Lördagar var det pappa som fixade maten och sedan såg det ut som en bomb efteråt med diskberg extra allt!

Kotletterna är godast nystekta och är mindre goda att värma nästa dag!!
Ugnsrostade potatisar med lök och tomat

Panerade fläskkotletter

Kokta ärtor majs och paprika

Kokt brysselkål

Flamberad cognacssås