Kalops 6 prt

1.5 kg  grytbitar av ox (alt fransyska/oxstek)
1 stor grovhackad gul lök
4 skalade skivade morötter 
3 köttbuljongtärningar 
6 lagerblad 
7 hela kryddpepparkorn
7 hela vitpepparkorn
salt
grovmald svartpeppar 
mald ingefära 
mald vitpeppar 
Aromat
1 msk svartvinbärsgele 
Coloritsoja 
0.5 kruka färsk timjan (ta lite i taget)
1.5 l vatten 
redning 

Fräs köttet i margarin och smula direkt i buljongen. Fräs så det får färg runt om. Salta och krydda. Skvätt i Coloritsoja och rör om. Rör i lök, morötter, svartvinbärsgele och timjan. Lägg i lagerblad och pepparkornen (alt lägg dem i en tesil/tekula och stoppa ner den i grytan). Häll i vattnet. Låt koka på medelvärme i ca 2 timmar. Rör då och då och smaka av. Rör i redning och låt koka några minuter.
Servera med kokt potatis och rödbetor!

Hållbarhet ca 2 dgr i kylskåp! Går bra att frysa!

En riktigt riktigt god klassiker och väldigt uppskattad här hemma!!
Kalops 6 prt (lagerblad och pepparkorn ligger i en tesil, enkelt att fiska upp dem då)