Kuvertbröd ca 24 st

1 pkt jäst (torrjäst går bra!)
50 g margarin 
5 dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt 
ca 10-12 dl vetemjöl 
Pensling:
1 uppvispat ägg
Dekorering:
vitt vallmofrö
sesamfrön 
flingsalt
salladskrydda 

Ugn: 225*

Smält margarinet i en gryta. Häll i mjölken. Rör om och ljumma till fingervarmt (37*). Smula ner jästen i en bunke/alternativ häll torrjästen i en bunke. Häll i mjölblandningen och rör/vispa till hösten blandats ut i den. Tillsätt 1/2 av mjölet, socker och salt. Arbeta sedan i ca 3-4 dl mjöl till. Knåda ihop degen väl och tillsätt ev 1 dl mjöl till, degen får inte bli för torr! Ställ varmt ex på spisen medan ugnen värms upp och täck med en handduk. Låt jäsa 45 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i två halvor. Forma 12 jämnstora bullar per deghalva och lägg på välsmorda plåtar. Täck med handduk och låt jäsa ca 20 minuter.
Klipp ett hack i varje bulle med en sax.
Pensla dem väl med uppvispat ägg och strö på pyttelite salt, sen vallmofrö, sesamfrön och en liten nypa salladskrydda.
Grädda dem gyllene mitt i ugn ca 12 minuter.
Lossa från plåten och låt svalna helt under handduk!
Går bra att frysa! Hållbarhet ca 3 dgr i plastpåse i skafferiet!

Idag har det bakats kuvertbröd till äldsta dotterns student 7/6 och ikväll åker de in i frysen tills dess!!
Kuvertbröd ca 24 st